Prażuchy vel psiocha

4.47 (191 ocen)

  • 30 min

Prażuchy, to dziś nieco zapomniana potrawa kuchni wiejskiej. Powstaje z gotowanych ziemniaków ubitych się na gładką masę wraz z zaparzoną mąką. Prażuchy podaje się okraszone zrumienionym, wędzonym boczkiem lub usmażoną na złoto cebulką. Są dodatkiem do kwaśnych zup, takich jak: kapuśniak, ogórkowa.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
    5 czubatych łyżek mąki pszennej
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    kawałek wędzonego boczku
    1 cebula
Wystaw ocenę:

4.47 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prażuchy vel psiocha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Prażuchy 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
    Odcedzić ziemniaki, pozostawiając w dnie garnka ok. 3 cm wody.
    Ziemniaki posypać mąką pszenną, ponownie ustawić na niewielkim ogniu i przykryć pokrywką
    Gotować wolno ok. 10 minut, do zaparzenia mąki.
    Postawić garnek na stabilnym podłożu (ja stawiam na podłodze), ubijać ziemniaki i mąkę za pomocą tłuczka do ziemniaków lub pałki.
    Ziemniaki należy ubijać na gładką masę przez kilka minut, aby nie zawierała grudek mąki.
    Jeśli masa ziemniaczana nie jest zbyt gęsta należy dodać mąkę ziemniaczaną.
    Gdy wbije się w prażuchy pałkę i można unieść wraz z nimi garnek, to znak, że masa ziemniaczana jest gotowa.
    Z boczku usmażyć rumiane skwarki, a pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulkę.
    Przy pomocy łyżki zanurzonej w tłuszczu wytopionym z boczku, formować kluski.
    Prażuchy podawać posypane skwarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować