Precelki z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Te ciasteczka piecze się w moim domu już od dawna . Zawsze smakują tak samo - to znaczy wspaniale, a dla wielbicieli maku to prawdziwa rozkosz.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 30 dag. mąki
    13 dag. margaryny
    10 dag cukru pudru
    15 dag. maku
    3 jajka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    łyżeczka proszku do pieczenia
    tłuszcz do blachy

Precelki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Dodać 2 jajka, cukier puder , śmietanę i połowę maku. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce ok. 30 minut. Uformować wałeczki o średnicy 1/2 cm,pokroić na kawałki długości ok. 10 cm i zwinąć w ósemki. Precelki posmarować rozmąconym jajkiem , posypać makiem i ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na złoty kolor

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy