Precelki z masłem orzechowym

5 (148 ocen)

  • 40 min

Takie precelki są doskonałe na szybką i łatwą w przygotowaniu przekąskę. Są one optymalnie słodkie, kruche i chrupiące a do tego o delikatnym smaku masła orzechowego. Ze stołu znikają błyskawicznie ! :)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na około 100 sztuk:
    280 g mąki pszennej
    100 g cukru pudru
    50 g masła orzechowego (około 2 łyżki)
    1 żółtko
    200 g margaryny
    szczypta soli

    mąka do wałkowania – niewielka ilość
    rozkłócone białko
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Precelki

Precelki z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, sól, żółtko, masło orzechowe i margarynę, kroimy ją nożem na małe kawałki.
  • 2. Zagniatamy dokładnie ciasto, gotowe wkładamy na 10 minut do lodówki.
  • 3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na kilka kawałków, z każdej robimy wałek, odcinamy po kawałku i formujemy małe precelki.
  • 4. Gotowe układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy białkiem.
  • 5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut (przez pierwsze 10 piekłam bez termoobiegu a następnie z termoobiegiem).
  • 6. Upieczone precelki zdejmujemy z blachy po przestygnięciu.

Porady

Wszystkie składniki ciasta na początku łatwiej będzie wyrobić sobie w misce a później przełożyć na stolnicę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Precelki Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować