Ciasto Princessa z karmelem i kremem budyniowym

4.4 (240 ocen)

Pyszne, delikatne ciasto z wiórkami kokosowymi, kremem budyniowym, słodkim karmelem i kokosowymi wafelkami.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 białek,
    200g wiórków kokosowych,
    100g cukru,
    szczypta soli,
    50g płatków migdałowych,
    3 wafle Princessa kokosowe (37g każda).

    Krem:
    2 szklanki mleka,
    6 żółtek,
    300g śmietany 30%,
    100g cukru,
    łyżka mąki pszennej,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    220g masła lub margaryny.

    Dodatkowo:
    opakowanie podłużnych biszkoptów,
    puszka masy krówkowej ( 400g ),
    2 Wafle Princessa kokosowe (po37g każda).
Wystaw ocenę:

4.4 (240 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery

Ciasto princessa z karmelem i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie, stale ubijając, stopniowo dodawać cukier. Dodać wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe, delikatnie wymieszać szpatułką. Na sam koniec dodać posiekane wafelki. Wymieszać. Ciasto przelać do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 170st. Ostudzić.
  • 2. W 3/4 szklanki mleka rozrobić żółtka oraz obydwie mąki. Dokładnie rozmieszać, by nie było żadnych grudek. Resztę mleka zagotować wraz ze śmietaną 30% i z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki, stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć na gładką masę, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.
  • 3. Na cieście rozsmarować 2/3 masy, ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego. W szparach między biszkoptami rozsmarować masę krówkową. Wyłożyć resztę kremu i posypać posiekanymi wafelkami. Ciasto przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować