Przysmaczek jogurtowy z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

lekko chrupki spód, delikatna masa jogurtowa i wspaniały mus truskawkowy.Idealny na upalne dni, orzeźwia,dodaje energii ,a przy tym jest wyśmienity w smaku!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód :
    200 g herbatników
    70g masła
    Masa Jogurtowa:
    750ml jogurtu naturalnego
    200g serka kremowego
    1 opakowanie cukru waniliowego
    5 łyżek cukru pudru
    20g żelatyny
    Galaretka truskawkowa:
    ok. 1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
    1 łyżka cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    10g żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Przysmaczek jogurtowy z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki drobno pokruszyć (wrzucić je do woreczka i potłuc za pomocą tłuczka do mięsa). Masło roztopić w małym garnuszku a następnie dodać do ciastek. Dokładnie wymieszać. Powstałą mieszaniną wyłożyć dno tortownicy (23cm), odstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 2. Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać kilkoma łyżkami wody, wymieszać i odstawić. Jogurt wlać do dużej miski, dodać serek kremowy i cukier waniliowy i miksować kilka minut. Następnie, ciągle mieszając, dodawać cukier puder. Namoczoną żelatynę zalać gorącą wodą (ok. 1/3 kubka), wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodawać po jednej łyżce do masy jogurtowej jednocześnie ją miksując. Masę wlać na spód ciasteczkowy i odstawić do lodówki do czasu stężenia.
  • 3. Żelatynę przeznaczoną na owocową galaretkę zalać kilkoma łyżeczkami wody, wymieszać i odstawić. Truskawki umyć, odszypułkować (ja użyłam mrożonych). Wrzucić do garnka zasypać cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wymieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu do czasu, aż owoce zaczną puszczać sok. Następnie zmiksować je za pomocą blendera, przetrzeć przez sitko, aby mus był aksamitnie gładki. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, rozpuścić i wymieszać z musem. Ostudzoną 'galaretkę' owocową wylać na stężałą masę jogurtową. Odstawić do lodówki do kompletnego stężenia.

Porady

Najlepiej zrobić dzień wcześniej ,żeby idealnie ciasto się schłodziło ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować