Przysmak Gajowego

4.5 (155 ocen)

  • 4 godz.

Śledziki a`la matias z suszonymi grzybami w sosie pomidorowym.WYPAS.Polecam.

  • 4 godz.

Składniki:


  • 8-10 filetów matiasów
    3 duże cebule
    60g. suszonych grzybów
    8 suszonych śliwek bez pestek
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1,1/2 szklanki oleju rzepakowego
    3 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    5 jagód jałowca
    pieprz ziołowy,majeranek,szczypta soli
    Marynata:
    -------------
    1l. wody
    4 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    4 goździki
    4 kulki pieprzu
    1/2 szklanki octu spirytusowego
    1 łyżeczka cukru
    2 średnie cebule obrane i pokrojone w półplasterki
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Przysmak gajowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty zagotowujemy w garnku,studzimy.Do marynaty wrzucamy filety śledziowe,odkładamy garnek w chłodne miejsce na 4h.
    Po czasie filety śledziowe wyjmujemy z marynaty,odsączamy,kroimy ukośnie w trzy centymetrowe dzwonki,wrzucamy do miski.
    Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę,następnie gotujemy w tej samej wodzie do miękkości,odcedzamy,studzimy,wrzucamy do miski z matiasami.Cebulę obieramy kroimy w cienkie piórka,przekładamy na patelnię,zalewamy olejem,smażymy na bardzo małym ogniu 10min,dodajemy koncentrat pomidorowy,ziele angielskie,liść laurowy,jagody jałowca,doprawiamy do smaku,mieszamy.Cebulę studzimy dodajemy do śledzi.Śliwki kroimy w cienkie paseczki zalewamy wrzątkiem na 2 minuty następnie odcedzamy na sitku,wrzucamy do miski.Całość dokładnie mieszamy,sprawdzamy smak.Śledzie posypujemy posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować