Przysmak na ciepło może być przepysznym śniadaniem a schłodzony doskonałym deserem, polecam. Och, ach jakie to dobre:)
Składniki:
50 g płatków ryżowych
150 ml wody
1 łyżeczka stevii
¼ łyżeczki kardamonu
¼ łyżeczki cynamonu
6 śliwek-200 g
20 g łuskanych orzechów włoskich
Mała garść borówek do dekoracji
Przysmak ryżowo- śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki umyć i pozbawić pestek i przekroić na ćwiartki. Przełożyć do rondelka lub na patelnię i dusić do miękkości. w razie konieczność podlać 2-3 łyżkami wody, aby owoce się nie przypaliły. W połowie duszenia można owoce rozgnieść tłuczkiem. Gdy na patelni utworzy się coś na kształt dżemu, należy śliwki zdjąć z ognia.
2.Wodę zagotować ze stevią i kardamonem. Następnie dodać płatki ryżowe i gotować do zgęstnienia.
Zdjąć z ognia, dodać cynamon i wymieszać. Orzechy posiekać i połączyć z płatkami.
W pucharku układać na przemian płatki i śliwki. Udekorować borówkami.
Komentarze