Przecier pomidorowy

4.5 (154 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej" E. Adamskiej.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg pomidorów
    1 duża cebula
    4 zabki czosnku
    1 liść laurowy
    olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
    bazylia
    sól, pieprz
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Przecier pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć.
    Pokroić je na kawałki, dodać posiekana cebulę i czosnek. Dorzucić liść laurowy. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, około godziny.
    Warzywa przetrzeć przez sito, doprawić sola, pieprzem i bazylia. W razie potrzeby, gdyby przecier był byt kwaśny, dodać odrobinę cukru.
    Wszystko dalej dusić kolejna godzinę, aż przecier zgęstnieje.
  • 2. Goracy przecier przekładać do słoików. Zalać każdy słoik łyżka oleju/oliwy i zakręcić przykrywkami.
    Odstawić do góry dnem, do wystygnięcia.
    Schować do spiżarki.

Porady

Taki przecier można wzbogacić o inne warzywa. Część pomidorów możemy zastapić np. selerem czy papryka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koncentrat pomidorowy Pomidor Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować