ciasto czekoladowe z kremem, dżemem i polewą

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób

Przekładaniec, czyli ciasto czekoladowe z kremem mascarpone, dżemem truskawkowym i polewą czekoladową. Przepyszne połączenie. Słodkie – zapewniam, że nie mdłe. Do świeżo zaparzonej kawy idealne. Gorąco polecam!

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na JEDNĄ warstwę ciasta (będą potrzebne DWIE):

    - 115 g mąki pszennej
    - 100 g cukru pudru
    - 50 g miękkiego masła
    - 1 jajko
    - 0.5 szklanki mleka
    - 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    - 15 g kakao

    Krem mascarpone:

    - 320 g śmietany kremówki 30 %
    - 250 g serka mascarpone
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 1 śmietan fix

    Polewa czekoladowa:

    - 140 g mlecznej czekolady (użyłam z Goplany)
    - łyżka masła
    - 110 g margaryny
    - 3 jajka
    - 1 łyżka cukru pudru

    Dodatkowo:

    - ok.4 łyżki dżemu truskawkowego
    - pół tabliczki białej czekolady (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Ciasto czekoladowe z kremem, dżemem i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: W składnikach ilość produktów jest podana na JEDNĄ warstwę, lecz potrzebne będą DWIE warstwy ciasta.
    Pierwsza warstwa: Mąkę przesiewamy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno – na czas przygotowania reszty ciasta białka wkładamy do lodówki. Masło, żółtka, cukier puder i kakao ucieramy na jednolitą masę. Ucierając dalej, na zmianę wsypujemy po trochu mąki i wlewamy ciepłego mleka, po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie pianę z białek należy delikatnie wmieszać do ciasta na najmniejszych obrotach miksera. Wlewamy do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 17 minut. Pieczemy od suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Tak samo przygotować drugą warstwę ciasta i również odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Krem: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy śmietan fix i cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy, jak najkrócej, tylko do czasu uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki.
  • 3. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej (do niedużego garnka nalewamy 1/3 wody, kładziemy na palnik, na garnek nakładamy miseczkę z połamaną czekoladą i masłem), następnie chłodzimy. Z białek ubijamy sztywną pianę. Następnie margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
  • 4. Blat ciasta smarujemy dżemem, nakładamy na dżem krem mascarpone, następnie na krem kładziemy drugą warstwę ciasta i polewamy polewą. Ciasto wkładamy do lodówki i czekamy, aż polewa się „ściągnie”. Następnie zdobimy startą białą czekoladą. Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować