Przekładaniec grysikowy

4.49 (186 ocen)

  • 60 min

pyszny ponadczasowy przekładaniec masa z kaszy manny ...polecam

  • 60 min

Składniki:

  • 1. Blaty:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    3\4 szklanki cukru pudru
    cukier waniliowy
    150 g margaryny
    około 7 dag miodu
    przyprawa do pierników
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    ok. 3/4 szklanki mleka
    szczypta soli

    2. Krem z kaszy manny:
    3/4 litra mleka
    około 8 łyżek kaszy manny
    250 g miękkiego masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    oraz
    oraz pół szklanki mocnej słodkiej herbaty do nasączenia blatów
    polewa czekoladowa
    do dekoracji
    drobno posiekane orzeszki
    cukier puder.
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Przekładaniec grysikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mąkę,proszek do pieczenia ,sodę,szczyptę soli,cukier i przyprawę do pierników wymieszać.
    W garnuszku roztopić margarynę z miodem , wystudzić,dodać do wczesniej wymieszanych składników suchych , dodac jajko,dolewać ,po trochę mleko ,zagnieść ciasto.
    Ciasto podzielić na cztery części rozwałkować i upiec cztery blaty.Piec ok.15 min.w 200°C

    2. Kaszę manne ugotować na mleku a następnie wystudzić.
    W misce utrzeć masło z cukrem i stopniowo cały czas ucierając dodawać po łyżce wystudzonej manny.

    3. Przełożenie:
    Pierwszy blat delikatnie skropić herbatą i rozprowadzic część masy, potem przykryc drugim blatem i tak kolejno az do wyczerpania składników.
    Wierzch polac polewa czekoladowa , delikatnie posypac drobno posiekanymi orzeszkami, Ciasto odstawic do lodówki by placki zmiękły, przed podaniem mozna oprószyć cukrem pudrem, smacznego:)

Porady

jemy nastepnego dnia gdy placki zmiękna:) 25 na 30 blacha.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować