pyszny ponadczasowy przekładaniec masa z kaszy manny ...polecam
60 min
Składniki:
1. Blaty:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3\4 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
150 g margaryny
około 7 dag miodu
przyprawa do pierników
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 3/4 szklanki mleka
szczypta soli
2. Krem z kaszy manny:
3/4 litra mleka
około 8 łyżek kaszy manny
250 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
oraz
oraz pół szklanki mocnej słodkiej herbaty do nasączenia blatów
polewa czekoladowa
do dekoracji
drobno posiekane orzeszki
cukier puder.
Przekładaniec grysikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Mąkę,proszek do pieczenia ,sodę,szczyptę soli,cukier i przyprawę do pierników wymieszać.
W garnuszku roztopić margarynę z miodem , wystudzić,dodać do wczesniej wymieszanych składników suchych , dodac jajko,dolewać ,po trochę mleko ,zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na cztery części rozwałkować i upiec cztery blaty.Piec ok.15 min.w 200°C
2. Kaszę manne ugotować na mleku a następnie wystudzić.
W misce utrzeć masło z cukrem i stopniowo cały czas ucierając dodawać po łyżce wystudzonej manny.
3. Przełożenie:
Pierwszy blat delikatnie skropić herbatą i rozprowadzic część masy, potem przykryc drugim blatem i tak kolejno az do wyczerpania składników.
Wierzch polac polewa czekoladowa , delikatnie posypac drobno posiekanymi orzeszkami, Ciasto odstawic do lodówki by placki zmiękły, przed podaniem mozna oprószyć cukrem pudrem, smacznego:)
Porady
jemy nastepnego dnia gdy placki zmiękna:)
25 na 30 blacha.
Komentarze