Przekładaniec szpinakowy z malinami, kremem i polewą z białej czekolady

0 (0 ocen)

Ciasto tureckie jest bardzo mięsiste i wilgotne, tworzy fajną baze do malinowej galaretki i kremu serowego. Inspiracja: http://joandsue.blogspot.com/2012/03/turkish-lemon-spinach-cake.html

Składniki:

  • Ciasto (wszuystkie składniki w temperaturze pokojowej):
    450 gramów mrożonego szpinaku
    2 szklanki mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki soku z cytryny
    pół szklanki cukru
    pół szklanki oleju
    3 duże jajka
    łyżeczka cukru waniliowego

    Krem:
    100 gram masła w temperaturze pokojowej
    4 łyżki cukru pudru
    200 gram kremowego serka typu Philadelphia (kupuję w Lidlu)

    Polewa:
    100 gram białej czekolady
    łyżka masła
    6 łyżek masła
    50 ml likieru (cytrynówka, pigwówka, malibu, itp.)
    100 gram prażonych orzechów laskowych lub migdałów
    łyżeczka żelatyny

    Galaretka:
    300 gram mrożonych malin
    100 ml wody
    3 łyżki cukru
    3 łyżeczki żelatyny

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Przekładaniec szpinakowy z malinami, kremem i polewą z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Blendujemy z olejem. Jajka miksujemy, dodając stopniowo cukier. Kiedy powstanie kogel-mogel dodajemy szpinak i cukier puder. Wyłączamy robot. Do masy szpinakowo jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy widelcem. Przelewamy ciasto do formy, pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu zostawiamyw otwartym piejarniku 10 minut, następnie wyciągamy. Kiedy wystygnie przecinamy wzdłuż na pół.
  • 2. Maliny gotujemy z cukrem i wodą. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach wody, kiedy napęcznieje dodajemy do malin, nie gotujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce aby stężała (do ok. 90%).
  • 3. Masło ubijamy z cukrem na puch, dodajemy serek.Miksujemy jeszcze chwilę. Wykładamy na spód ciasta.
  • 4. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Cukier mieszamy z 4 łyżkami mleka i dodajemy do czekolady. W 2 łyżkach mleka namaczamy żelatynę, kiedy napęcznieje dodajemy ją do czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i miksujemy, stopniowo wlewając likier. Siekamy orzechy i mieszamy z polewą.
  • 5. Na krem serowy wykładamy galaretkę, przykrywamy górnym blatem. Na wierzch ciasta wylewamy polewę. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce, najlepiej na noc.

Porady

Ciasto piekłam w tortownicy 26 cm ale polecam mniejszy obwód, np.22cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować