Przekładaniec serowo-kokosowy, czyli gotowany sernik

4.5 (147 ocen)

nie jest to tradycyjny sernik, ponieważ sera się nie piecze w piekarniku, ale gotuje w garnku – jego smak zachwyci każdego

Składniki:

  • CIASTO KAKAKOWE:
    4 jajka, 3/4 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, 1/2 szkl. oleju, 2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao
    WKŁADKA KOKOSOWA:
    5 białek, ¾ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g wiórek kokosowych, 2 łyżki kisielu truskawkowego.
    MASA SEROWA:
    1 kg sera twarogowego, 5 żółtek, ok.3/4 szkl. cukru (słodkość wg uznania), ½ szkl. mleka,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej, olejek pomarańczowy, 15 dag margaryny

    POLEWA KAKAOWA:
    2 łyżki margaryny, 2 łyżki mleka + 1 łyżka śmietany, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao
    Dekoracja:
    Wiórki kokosowe, skórka pomarańczowa, kolorowe cukierki

Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Przekładaniec serowo-kokosowy, czyli gotowany sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KAKAOWE:
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry a następnie żółtka, kolejno dodajemy:olej, mąki wymieszane z proszkiem oraz kakao. Wykładamy na blachę. Pieczemy 20-25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 2 placki.
  • 2. WKŁADKA KOKOSOWA:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie dodajemy proszek do pieczenia, kisiel oraz wiórki, delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
  • 3. MASA SEROWA: Ser mielimy w maszynce. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy po trochu ser, aż powstanie jednolita masa, dodajemy ¼ szkl. mleka oraz olejek. Masę przekładamy do garnka o grubym dnie. W reszcie mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną. Masę serową gotujemy na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliła, do gotującej masy dodajemy rozrobioną mąkę, zagotowujemy, aby masa zgęstniała. Lekko przestygniętą masą przekładamy ciasto.
  • 4. POLEWA: Margarynę, cukier i mleko podgrzewamy, dodajemy śmietanę wymieszaną z kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • 5. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    Ciasto kakaowe – połowa masy serowej- wkładka kokosowa- masa serowa – ciasto kakaowe- polewa kakaowa – dekoracja

Porady

ciasto należy schładzać przez kilka godzin w lodówce aby stężało i dobrze się kroiło

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować