Przekładaniec ukraiński z wątróbki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem tegoroczną maturzystką. Przekładaniec to regionalny przysmak, który pierwszy raz jadłam na ukraińskim weselu. Podawano go jako przystawkę i wszystkim bardzo smakował

Składniki:

  • Masa wątróbkowa:
    ● 1 kg wątróbek drobiowych
    ● 4 jajka
    ● 2 czerstwe bułki
    ● 1 szkl. mleka
    ● średnia cebula
    ● 1 szkl. bułki tartej
    ● sól
    ● pieprz
    Do przełożenia:
    ● 3 ząbki czosnku
    ● duży słoik majonezu
    Oraz:
    ● 10 dag żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Przekładaniec ukraiński z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki moczymy w mleku,
    odciskamy. Cebulę obieramy
    i kroimy w ćwiartki. Wątróbki
    myjemy, oczyszczamy z błon,
    osuszamy. Jajka ubijamy. Wątróbki, bułki i cebulę mielimy.
    Dodajemy jajka i bułkę tartą.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Dokładnie mieszamy.
  • 2. Masę pieczemy w brytfannie
    (38x22 cm) ok. 20 minut w temperaturze
    180 °C. Studzimy.
    Kroimy w poprzek na 3 placki
  • 3. Czosnek przeciskamy przez
    praskę i mieszamy z majonezem.
    Smarujemy placki i układamy
    jeden na drugim. Wierzch
    posypujemy startym na tarce
    o małych oczkach serem. Podajemy
    na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować