Jestem tegoroczną maturzystką. Przekładaniec to regionalny przysmak, który pierwszy raz jadłam na ukraińskim weselu. Podawano go jako przystawkę i wszystkim bardzo smakował
Składniki:
Masa wątróbkowa:
● 1 kg wątróbek drobiowych
● 4 jajka
● 2 czerstwe bułki
● 1 szkl. mleka
● średnia cebula
● 1 szkl. bułki tartej
● sól
● pieprz
Do przełożenia:
● 3 ząbki czosnku
● duży słoik majonezu
Oraz:
● 10 dag żółtego sera
Przekładaniec ukraiński z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułki moczymy w mleku,
odciskamy. Cebulę obieramy
i kroimy w ćwiartki. Wątróbki
myjemy, oczyszczamy z błon,
osuszamy. Jajka ubijamy. Wątróbki, bułki i cebulę mielimy.
Dodajemy jajka i bułkę tartą.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Dokładnie mieszamy.
2.Masę pieczemy w brytfannie
(38x22 cm) ok. 20 minut w temperaturze
180 °C. Studzimy.
Kroimy w poprzek na 3 placki
3.Czosnek przeciskamy przez
praskę i mieszamy z majonezem.
Smarujemy placki i układamy
jeden na drugim. Wierzch
posypujemy startym na tarce
o małych oczkach serem. Podajemy
na zimno.
Komentarze