Przekładaniec z makaronem i mięsem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Bardzo sycące danie dla miłośników zapiekanek makaronowych i nie tylko. Lubię patrzeć, gdy moi znajomi zajadają się nim ze smakiem!

  • 35 min

Składniki:

  • 40 dag ugotowanego makaronu rurki
    40 dag mięsa mielonego
    3 łyżki oleju
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    2 szklanki mleka
    35 dag startego żółtego sera
    natka pietruszki
    sól, pieprz, bazylia

Przekładaniec z makaronem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmażone mięso 1. Mięso
    Mięso osolić, opieprzyć i podsmażyć na oleju, dodać koncentrat, ketchup, bazylię oraz połowę posiekanej natkę pietruszki. Smażyć jeszcze chwilę.
  • pierwsza warstwa - makaron z sosem 2. Ugotowany wcześniej, odcedzony makaron wsypać do dużej miski, dodać sos oraz połowę startego żółtego sera. Wymieszać. Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę tego makaronu z sosem.
  • 3. Sos do makaronu
    Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć. Wlać mleko, gotować aż zgęstnieje, osolić, opieprzyć, dodać trochę bazylii oraz resztę posiekanej natki pietruszki. Zdjąć z ognia.
  • zapieczony makaron z sosem i mięsem 4. Pierwszą warstwę przykryć mięsem, na koniec dodać resztę makaronu i posypać resztą sera. Zapiekać 30 min. w temperaturze 180 stopni C. Jeść na ciepło.

Komentarze

Podobne przepisy