To ciasto pieczone przez moją babcię. Uwielbiam babcine przepisy- są proste ale zawsze się udają.
2 godz.
Składniki:
*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto półkruche:
200 g mąki
200 g zimnego masła
150 g cukru pudru
2 jajka
3 żółtka
5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
1,5- 2 kg obranych już jabłek
150 g cukru (lub więcej w zależności od kwaśności jabłek)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
na krem budyniowy:
450 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 łyżki cukru
łyżka kakao
200 g masła
3 łyżki startych orzechów włoskich
Przekładany jabłecznik z kremem i biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta półkruchego zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około kwadransa.
2.Jabłka zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem i dusić aż wysmaży się nadmiar soku. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec jeszcze około 40 minut. Wystudzić.
3.Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć ciasto do blaszki i piec około 30 minut w 175*C.
4.Budyń rozrobić z cukrem w odrobinie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu. Krem podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao i orzechy. Na wystudzone ciasto jabłkowe rozsmarować krem kakaowy, przykryć biszkoptem i posmarować białym kremem. Wierzch można posypać kakao.
Komentarze