Pierwszy raz przygotowywałam przepiórki. Tak, to mój debiut, mój "pierwszy raz". Nie wiedziałam,jak je przyrządzić. Ale w końcu wpadłam, olśniona, na pomysł z pasztetem i pieluszkami. Efekt? Zadziwiająco udany!
Przepiórki w pieluszkach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepiórki, już oprawione, dokładnie płuczę i sprawdzam, czy nie trzeba ich jeszcze
w środku wyczyścić (ja kupiłam przepiórki wymagające ponownego oprawienia).
Odcinam gruczoł kuprowy, sprawdzam, czy nie wymagane jest oczyszczenie
z pozostałych stosin piór.
2.Następnie nacieram je z wierzchu solą, pieprzem.
3.Cebulę i czosnek siekam, szklę na patelni. Dodaję pasztet, mieszam z cebulą i podsmażam
razem na oleju rzepakowym. Pasztetem, najlepiej lekko przestudzonym, nadziewam przepiórki.
4.Plasterkami szynki obwijam otwór, którym wciskałam nadzienie
i obwiązuję je gruba nitką
dokładnie, aby zapobiec wydostawaniu się nadzienia podczas pieczenia.
5.Tak przygotowanie ptaki układam na blasze, na folii aluminiowej. Nacieram je
olejem rzepakowym, posypuję tymiankiem i wkładam do piekarnika.
Piekę ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
Komentarze