PRZEPIÓRKI W PIELUSZKACH.

4.5 (174 ocen)

Pierwszy raz przygotowywałam przepiórki. Tak, to mój debiut, mój "pierwszy raz". Nie wiedziałam,jak je przyrządzić. Ale w końcu wpadłam, olśniona, na pomysł z pasztetem i pieluszkami. Efekt? Zadziwiająco udany!

Składniki:

  • 2 przepiórki
    100g pasztetu drobiowego
    duża cebula
    3 ząbki czosnku
    olej rzepakowy
    przyprawy: tymianek, sól, pieprz,
    4 plastry szynki

    + gruba nitka do związania
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Przepiórki w pieluszkach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepiórki, już oprawione, dokładnie płuczę i sprawdzam, czy nie trzeba ich jeszcze
    w środku wyczyścić (ja kupiłam przepiórki wymagające ponownego oprawienia).
    Odcinam gruczoł kuprowy, sprawdzam, czy nie wymagane jest oczyszczenie
    z pozostałych stosin piór.
  • 2. Następnie nacieram je z wierzchu solą, pieprzem.
  • 3. Cebulę i czosnek siekam, szklę na patelni. Dodaję pasztet, mieszam z cebulą i podsmażam
    razem na oleju rzepakowym. Pasztetem, najlepiej lekko przestudzonym, nadziewam przepiórki.
  • 4. Plasterkami szynki obwijam otwór, którym wciskałam nadzienie
    i obwiązuję je gruba nitką
    dokładnie, aby zapobiec wydostawaniu się nadzienia podczas pieczenia.
  • 5. Tak przygotowanie ptaki układam na blasze, na folii aluminiowej. Nacieram je
    olejem rzepakowym, posypuję tymiankiem i wkładam do piekarnika.
    Piekę ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować