Przepis na lody malinowe bez maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z wody i cukrów przygotowujemy syrop. Wrzucamy do niego umyte, przebrane maliny, gotujemy aż maliny się rozpadną. Na durszlaku układamy gazę, wlewamy maliny wraz z syropem i pozwalamy aby płyn odciekł, zwijamy gazę i wyciskamy resztę soku z pulpy malinowej. Dzięki wyciskaniu przez gazę w lodach nie będzie ani jednego ziarenka z malin, a lody będą aksamitnie gładkie. Studzimy sok z malin. Zimną śmietanę wlewamy do metalowej miski i ubijamy trzepaczką, aż masa stanie się biała i puszysta.
Do śmietany dodajemy stopniowo sok z malin i cały czas ubijamy masę trzepaczką. Masę śmietanowo-malinową przekładamy do silikonowej formy i wstawiamy do zamrażarki, mrozimy kilka godzin (wystarczyło im 5 godzin), ale można je mrozić dłużej, ale wtedy przed podaniem trzeba trochę poczekać, aby móc uformować kulki łyżką do lodów. Lody podajemy w szklanych miseczkach lub na rożkach waflowych.
Te lody 2 razy przemieszałam podczas mrożenia , zostawiamypotem aż się zamrożą.
Komentarze