Ptasie mleczko

4.5 (142 ocen)

  • 30 min

Rozpływa się w ustach.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 l śmietanki 30% 4 białka 1/3 szkl cukru pudru 1 cukier waniliowy 4,5 łyżeczki żelatyny gotowa polewa czekoladowa lub deserowa
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę namaczamy w 1/4 szkl zimnej wody,odstawiamy.Śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym i połowa cukru pudru.Osobno ubijamy białka,dodając pod koniec resztę cukru,chwilę ubijamy.Żelatynę podgrzewamy i mieszając rozpuszczamy.Dodajemy dwie łyżki śmietany,łączymy i miksując wlewamy do śmietany.Śmietanę łączymy z pianą z białek,wykładamy do plastikowego pojemnika lub małej formy wyłożonej folią aluminiową,wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.Stężałą masę wyjmujemy i kroimy w kostkę dowolnej wielkości.Polewę rozpuszczamy i oblewamy kostki masy,odstawiamy do zastygnięcia.

Porady

Do masy można dodac sok z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować