Ptasie mleczko z owocami lata

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pracochłonny , ale przepyszny deser, bez pieczenia, polecam w upalne dni.

Składniki:

  • 150 g herbatników
    po szklance czerwonych porzeczek, jeżyn i agrestu
    6 łyżek cukru
    2 galaretki agrestowe
    2 galaretki czerwone
    4 kopiaste łyżeczki żelatyny
    400 ml śmietanki 30% (ja zamieniłam ją na 2 śnieżki ubite na chudym mleku- 400 ml,aby trochę deser odchudzić)
    owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ptasie mleczko Desery Galaretki

Ptasie mleczko z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ptasie mleczko-krok I 1. Jeżyny,porzeczki i agrest przebrać, umyć, usunąć ogonki i każde z osobna rozgotować z kilkoma łyżkami wody.
  • ptasie mleczko-krok II 2. Jeszcze gorące przetrzeć przez gęste sitko (agrest wcześniej zmiksować).Do każdego musu dodać po 2 łyżki cukru, wymieszać aż się rozpuści. Rozpuścić osobno 2 galaretki czerwone i jedną zieloną w 150 ml wrzątku, do każdej dodać po kopiastej łyżeczce żelatyny. Połączyć mus z jeżyn z jedną czerwoną galaretką, porzeczkowy z drugą, a agrestowy z zieloną. wymieszać do połączenia składników i odstawić do ostudzenia.
  • ptasie mleczko-krok III 3. Blaszkę 22x 26 wyłożyć folią spożywczą. Polecam blaszkę z wyjmowanym dnem, łatwo wyjąć z niej zastygnięty deser.
    Na dnie ułożyć herbatniki.
    Drugą zieloną galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku z dodatkiem łyżeczki żelatyny, ostudzić (ma być zimna, ale płynna)
  • ptasie mleczko-krok IV 4. Śmietankę ubić na sztywno, podzielić na 3 części.
    Galaretkę ostudzoną, ale jeszcze płynną spienić mikserem, połączyć z jedną częścią śmietanki i wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki.
  • ptasie mleczko-krok V 5. Gdy pierwsza warstwa stężeje, wylać połowę zielonej galaretki i ponownie odstawić do stężenia.
  • ptasie mleczko-krok VI 6. Gdy galaretka zastygnie zmiksować mus porzeczkowy i po wymieszaniu ze śmietanką wylać do blaszki. po zastygnięciu polać drugą częścią zielonej galaretki.
  • ptasie mleczko-krok VII 7. Analogicznie postąpić z musem agrestowym. Wstawić na chwilę do lodówki,a gdy zacznie tężeć udekorować świeżymi owocami. Całość schłodzić do całkowitego stężenia. Najlepiej całą noc, wtedy herbatniki zdążą zmięknąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Galaretka Jeżyny Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować