Pracochłonny , ale przepyszny deser, bez pieczenia, polecam w upalne dni.
Składniki:
150 g herbatników
po szklance czerwonych porzeczek, jeżyn i agrestu
6 łyżek cukru
2 galaretki agrestowe
2 galaretki czerwone
4 kopiaste łyżeczki żelatyny
400 ml śmietanki 30% (ja zamieniłam ją na 2 śnieżki ubite na chudym mleku- 400 ml,aby trochę deser odchudzić)
owoce do dekoracji
Ptasie mleczko z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżyny,porzeczki i agrest przebrać, umyć, usunąć ogonki i każde z osobna rozgotować z kilkoma łyżkami wody.
2.Jeszcze gorące przetrzeć przez gęste sitko (agrest wcześniej zmiksować).Do każdego musu dodać po 2 łyżki cukru, wymieszać aż się rozpuści. Rozpuścić osobno 2 galaretki czerwone i jedną zieloną w 150 ml wrzątku, do każdej dodać po kopiastej łyżeczce żelatyny. Połączyć mus z jeżyn z jedną czerwoną galaretką, porzeczkowy z drugą, a agrestowy z zieloną. wymieszać do połączenia składników i odstawić do ostudzenia.
3.Blaszkę 22x 26 wyłożyć folią spożywczą. Polecam blaszkę z wyjmowanym dnem, łatwo wyjąć z niej zastygnięty deser.
Na dnie ułożyć herbatniki.
Drugą zieloną galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku z dodatkiem łyżeczki żelatyny, ostudzić (ma być zimna, ale płynna)
4.Śmietankę ubić na sztywno, podzielić na 3 części.
Galaretkę ostudzoną, ale jeszcze płynną spienić mikserem, połączyć z jedną częścią śmietanki i wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki.
5.Gdy pierwsza warstwa stężeje, wylać połowę zielonej galaretki i ponownie odstawić do stężenia.
6.Gdy galaretka zastygnie zmiksować mus porzeczkowy i po wymieszaniu ze śmietanką wylać do blaszki. po zastygnięciu polać drugą częścią zielonej galaretki.
7.Analogicznie postąpić z musem agrestowym. Wstawić na chwilę do lodówki,a gdy zacznie tężeć udekorować świeżymi owocami. Całość schłodzić do całkowitego stężenia. Najlepiej całą noc, wtedy herbatniki zdążą zmięknąć.
Komentarze