Ptasie mleczko mango z ananasem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mały torcik który szybko się przygotowuje. Zrobiłam go w dwie godziny i do lodówki. Lekki, owocowy z nutą tropikalną. Wykorzystałam do niego bardzo gęsty sok ananas z mango. Spód można zrobić z ciastek ale moja rodzina woli biszkopt.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    2 jaja
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao czarne

    masa śmietanowa:
    250 g serka mascarpone
    350 ml śmietany kremówki 36 %
    1 galaretka cytrynowa
    15 kostek ptasiego mleczka czekoladowego

    masa mango z ananasem:
    400 ml soku zagęszczonego mango z ananasem
    2 łyżki płaskie żelatyny

    ozdoby:
    150 ml śmietany kremówki 36 %
    1 śmietan fix
    dekoracje ażurki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Ptasie mleczko mango z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na biszkopt w formie 1.
    Jaja wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Mąkę przesiewam dodaję kakao i mieszam. Wsypuję pomału do jaj ubitych i mieszam delikatnie łyżką.
    Formę o średnicy 22 cm wykładam dno papierem do pieczenia. Wylewam do formy ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika rzucam biszkopt na podłogę z wysokości 70 cm. Odstawiam do ostygnięcia, nie wyjmuję z formy. Formę w środku wykładam papierem do pieczenia, żeby łatwiej było potem zdjąć obręcz i odkleić ciasto od papieru.
  • krem wylany na ptasie mleczko i biszkopt 2.
    Galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki gorącej wody, następnie schładzam ją, ale nie ma zacząć tężeć.
    Serek mascarpone przekładam do miski, dodaję śmietanę i miksuję mikserem na wysokich obrotach. Wlewam stopniowo zimną galaretkę i miksuję dalej na niższych obrotach. Wylewam 1/3 masy na biszkopt, układam ptasie mleczko i wylewam resztę masy. Wstawiam do schłodzenia do lodówki.

  • żelatyna rozpuszczona w soku 3. Sok zagęszczony zagotowuję w rondelku i zdejmuję z gazu. Żelatynę namaczam w małej ilości wody i przekładam do soku żeby się rozpuściła. Mieszam dokładnie do rozpuszczenia się żelatyny. Schłodzony wylewam na masę śmietanową. Wstawiam do lodówki na kilka godzin.

    Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z fixem. Przekładam do szprycy i dekoruję torcik. Układam ażurki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Czekolada Mango

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować