PTASIE MLECZKO NA BISZKOPCIE

4.5 (197 ocen)

Przepyszne rozpływające się w ustach ciasto .

Składniki:

  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
    2 opakowania "śnieżki"
    2 galaretki żółte
    2 galaretki cytrynowe
    2 cukry waniliowe
    1 łyżka cukru pudru

    4 jajka
    3 łyżki cukru
    1 płaska łyżeczka proszku
    1 szklanka mąki
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ptasie mleczko na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę.
    Dodać olej ,żółtka ,mąkę i proszek do pieczenia.
    Wszystko delikatnie wymieszać.
  • 2. Normalnej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .
    Wylać ciasto i upiec na złoty kolor.
  • 3. Piec w temp. 180 st. około 20 minut ( ja piekę z termoobiegiem ) wtedy czas pieczenia jest krótszy.
  • 4. Galaretki żółte rozpuścić w 0,5 litra wody przegotowanej .
    Galaretki cytrynowe -------------;;; -------------------------------------
  • 5. Skondensowane mleko ubić ze śnieżkami , cukrem pudrem i waniliowym , dodawać stopniowo tężejącą pomarańczową galaretkę i jeszcze chwilę ubijać.
  • 6. Tak przygotowaną puszystą masę wyłożyć na biszkopt.
  • 7. Gdy zastygnie pierwsza warstwa masy wylać na nią tężejącą żółtą galaretkę.
  • 8. Gdy żółta galaretka zastygnie zrobić esy floresy z czekolady.

Porady

Jeśli chcecie żeby wasze ciasto wyszło takie wysokie zróbcie masę z podwójnej porcji . Biszkopt można także upiec w tortownicy i przełożyć taką masą .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować