Ptasie Mleczko Na Mleczku Kokosowym

4.47 (150 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Coś pysznego...powiem wam to ptasie mleczko, jest tak delikatne i rozpływa się w ustach że podam wam przepis od razu na podwójna porcję bo ta pierwsza to ledwo doczekała polewy ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 blaszki ptasiego

    Na piankę:

    2 x 400 ml mleka kokosowego w puszce
    3 łyżki żelatyny lub 3 łyżeczki agaru
    6 łyżek cukru bądź ksylitolu/erytrolu
    Na Polewę bez mleka:
    6 łyżek oleju kokosowego
    4 łyżki miodu
    3-4 łyżki ciemnego kakao.
    Lub na prawie tradycyjną polewę:
    400 gr czekolady deserowej/gorzkiej
    4 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka lub oleju kokosowego
Wystaw ocenę:

4.47 (150 ocen)

Zobacz również:

Ptasie mleczko Desery

Ptasie mleczko na mleczku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko przekładamy z puszek do garnka, dodajemy cukier bądź słodzik i doprowadzamy je do wrzenia.
    2. Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącego mleka, mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy do garnka i mieszamy, następnie odstawiamy do przestudzenia.
    W przypadku agaru dodajemy go do mleka i gotujemy chwilkę.
    3. Zimne mleczko przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Czyli do dwóch o wymiarach 25 x 16 cm . Całość przekładamy do lodówki na około 1 godzinę.
    4. Kiedy masa zastygnie, przygotowujemy polewę.
  • 2. Bez mleka:
    5. Olej i miód przekładamy do garnuszka i podgrzewamy do połączenia się ( nie gotujemy ! ). Zdejmujemy z gazu i dodajemy kakao, mieszamy całość i umieszczamy na chwile w lodówce do lekkiego zgęstnienia gdyż polewa na tym etapie jest dość rzadka. Następnie kroimy ptasie na małe prostokąciki, rozstawiamy je tak aby żadne nie stykało się z sobą i każdy albo zanurzamy w czekoladzie albo smarujemy czekoladą. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. Polewa z gorzką czekoladą:
    6. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki, dodajemy olej kokosowy bądź mleko bądź śmietankę i rozpuszczamy całość albo w mikrofali albo nad kąpielą wodną. Z ptasim postępujemy jak poprzednio kroimy itd...
    Źródło inspiracji na piankę blog aktywne żywienie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Karob Olej Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować