Coś pysznego...powiem wam to ptasie mleczko, jest tak delikatne i rozpływa się w ustach że podam wam przepis od razu na podwójna porcję bo ta pierwsza to ledwo doczekała polewy ;)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 2 blaszki ptasiego
Na piankę:
2 x 400 ml mleka kokosowego w puszce
3 łyżki żelatyny lub 3 łyżeczki agaru
6 łyżek cukru bądź ksylitolu/erytrolu
Na Polewę bez mleka:
6 łyżek oleju kokosowego
4 łyżki miodu
3-4 łyżki ciemnego kakao.
Lub na prawie tradycyjną polewę:
400 gr czekolady deserowej/gorzkiej
4 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka lub oleju kokosowego
Ptasie mleczko na mleczku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przekładamy z puszek do garnka, dodajemy cukier bądź słodzik i doprowadzamy je do wrzenia.
2. Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącego mleka, mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy do garnka i mieszamy, następnie odstawiamy do przestudzenia.
W przypadku agaru dodajemy go do mleka i gotujemy chwilkę.
3. Zimne mleczko przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Czyli do dwóch o wymiarach 25 x 16 cm . Całość przekładamy do lodówki na około 1 godzinę.
4. Kiedy masa zastygnie, przygotowujemy polewę.
2.Bez mleka:
5. Olej i miód przekładamy do garnuszka i podgrzewamy do połączenia się ( nie gotujemy ! ). Zdejmujemy z gazu i dodajemy kakao, mieszamy całość i umieszczamy na chwile w lodówce do lekkiego zgęstnienia gdyż polewa na tym etapie jest dość rzadka. Następnie kroimy ptasie na małe prostokąciki, rozstawiamy je tak aby żadne nie stykało się z sobą i każdy albo zanurzamy w czekoladzie albo smarujemy czekoladą. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
3.Polewa z gorzką czekoladą:
6. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki, dodajemy olej kokosowy bądź mleko bądź śmietankę i rozpuszczamy całość albo w mikrofali albo nad kąpielą wodną. Z ptasim postępujemy jak poprzednio kroimy itd...
Źródło inspiracji na piankę blog aktywne żywienie.
Komentarze