Ptysiowe łabędzie z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ptysie każdy zna, łabędzie chyba też? Ptysiowe łabędzie to nic innego jak bardziej finezyjna prezentacja ptysi. Deser jest bardzo delikatny, prosty w przygotowaniu i smaczny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI: na ok 20 łabędzi;
    czas przygotowania ok. 90 minut

    Ciasto:


    125 g masła
    250 ml wody
    szczypta soli
    220 g mąki
    4-5 jaj (4 duże lub 5 mniejszych)
    opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Bita śmietana:
    0,5 l śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    1 śmietanowy fix
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania łabędzi
    2 kostki czekolady
    rękaw cukierniczy z dużą tylką w kształcie gwiazdki
    woreczek foliowy









Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie Bita śmietana

Ptysiowe łabędzie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, gotujemy energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto powinno odstawać od brzegów i mieć szklisty wygląd.
    Pozostawić do ostygnięcia.
    Do letniego dodawać po jednym jajku, za każdym razem dobrze miksując. Ciasto powinno być gładkie i kleiste.
    Dwie łyżki ciasta przełożyć do foliowego woreczka.
    Z tego ciasta zrobimy łabędzie szyje.
  • 2. Pozostałe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką w kształcie gwiazdy.
    Na dużej blaszce wyłożonej pergaminem, wyciskamy w odstępach łabędzi korpus czyli wyciskamy duże gwiazdki w formie łezki.
    Korpusy wkładamy do nagrzanego piekarnika 200'C na 25 minut.
    UWAGA! Nie wolno otwierać piekarnika, pieczemy do uzyskania słomkowego koloru.
    Po upieczeniu studzimy ciastka na kratce.
  • 3. Łabędzie szyje.
    Odcinamy mały rożek w woreczku z odłożonym wcześniej ciastem.
    Na pergaminie wyciskamy ciasto formując dwójkę.
    Można wyraźniej wycisnąć oko.
    Pieczemy w 180'C na złoty kolor przez ok 10 minut.
    Rozpuść dwie kostki czekolady i namalować naszym dwójkom dziób i oczy.
  • 4.
    Dobrze schłodzoną śmietankę zmiksować na małych obrotach z cukrem pudrem.
    Gdy zgęstnieje wsypać fix i dodać sok z cytryny.
    Delikatnie zmiksować.

    Zimne korpusy przekroić w poprzek. Dolną część nadziewamy bitą śmietaną, górną część przekroić na pół wzdłuż i umieścić na bitej śmietanie, tak jak łabędzie skrzydła.
    W środek włożyć ostrożnie łabędzią szyję.
    Całość posypać cukrem pudrem.

    Smacznego

Porady

UWAGA! Nie wolno otwierać piekarnika, pieczemy do uzyskania słomkowego koloru. Po upieczeniu studzimy ciastka na kratce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować