ptysie budyniowe z galaretką

5 (184 ocen)

  • 2 min

Smakują nieziemsko.Świetny dodatek do kawy,ale nie tylko-idealne na każdą okazję!

  • 2 min

Składniki:

  • Ciasto ptysiowe:
    2 szkl wody
    250 g margaryny
    2 szkl mąki
    7 jaj
    szczypta soli

    Krem budyniowy:
    2 1/3 szkl wody
    2 budynie śmietankowe
    3/4 szkl cukru
    3 żółtka
    1/2 kostki masła lub margaryny
    galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ptysie budyniowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ptysiowe: wodę z margaryną zagotowujemy.Zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę i sól.Mieszamy energicznie do utworzenia jednolitej,zwartej masy.Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Kiedy ciasto będzie zimne miksujemy je dodając po jednym jajku. Blachę do pieczenia wyłożyć i za pomocą łyżki lub szprycy formować kule.Piec ok.20-30 min w 200 st.
  • 3. Krem budyniowy:W 0,5 szkl wody roztrzepujemy żółtka i budynie. Pozostałą wodę zagotowujemy z cukrem.Kiedy zacznie wrzeć,zmniejszamy ogień i wlewamy rozrobiony budyń,mieszamy do połączenia,Pozostawiamy do ostygnięcia. Po wystudeniu należy połączyć budyń z masłem.Na koniec wsypać galaretkę.Wstawić do lodówki,aby krem trochę stężał.
  • 4. Zimne ptysie należy przeciąć na pół i napełnic kremem. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Nie należy otwierać piekarnika przez pierwsze 15 min pieczenia,bo ptysie opadną. Po wyłączeniu piekarnika można je zostawić je w środku lekko uchylając drzwiczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować