Ptysie " łasuchy" z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka przekladamy maslo,dodajemy zimna wode i podgrzewamy calosc,kiedy maslo sie rozpusci dodajemy make,podgrzewamy jeszcze az powstanie lsniaca zbita masa.
2.Do jeszcze goracej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy,potem kolejne i tak do wyczerpania.
3.Przekladamy ciasto do worka cukierniczego z ozdobna koncowka ,blaszke wykladamy papierem do pieczenia teraz wyciskamy porcje masy w odpowiedniej od siebie odleglosci,bo pamietajmy ze ciasto bardzo rosnie.
4.Pieczemy w temp 200 st C przez 15 min,potem jak juz urosna zmniejszamy temp.do 120 st C i pieczemy jeszcze przez 30 min-studzimy.
5.Do misy przelewamy smietane ,ubijamy na sztywno dodajemy porcjami cukier puder i aromat ,na koniec mascarpone -dobrze miksujemy wszystko-gotowe
6.Krem przekladamy do worka cukierniczego ,wciskamy koncowka krem do srodka ptysia,potem mala rozetke kremu na wierzch ,jesli lubimy nakladamy np.owoce kandyzowane lub swieze,ja ozdobilam porcja dzemu wisniowego.
Calosc posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze