Ptysie " łasuchy" z kremem mascarpone

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie znam nikogo,kto nie lubi ptysiow,takich co to sie rozplywaja w ustach a krem ,jego smak pozostaje na dlugo po zjedzeniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto parzone
    .1/2 kostki masla
    .1 szklanka wody
    .1 szklanka maki pszennej
    .4 jajka

    Krem
    .200 ml smietany kremowki
    .250 gr marscaapone
    .100 gr cukru pudru
    .aromat rumowy
    .cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ptysie " łasuchy" z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka przekladamy maslo,dodajemy zimna wode i podgrzewamy calosc,kiedy maslo sie rozpusci dodajemy make,podgrzewamy jeszcze az powstanie lsniaca zbita masa.
  • 2. Do jeszcze goracej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy,potem kolejne i tak do wyczerpania.
  • 3. Przekladamy ciasto do worka cukierniczego z ozdobna koncowka ,blaszke wykladamy papierem do pieczenia teraz wyciskamy porcje masy w odpowiedniej od siebie odleglosci,bo pamietajmy ze ciasto bardzo rosnie.
  • 4. Pieczemy w temp 200 st C przez 15 min,potem jak juz urosna zmniejszamy temp.do 120 st C i pieczemy jeszcze przez 30 min-studzimy.
  • 5. Do misy przelewamy smietane ,ubijamy na sztywno dodajemy porcjami cukier puder i aromat ,na koniec mascarpone -dobrze miksujemy wszystko-gotowe
  • 6. Krem przekladamy do worka cukierniczego ,wciskamy koncowka krem do srodka ptysia,potem mala rozetke kremu na wierzch ,jesli lubimy nakladamy np.owoce kandyzowane lub swieze,ja ozdobilam porcja dzemu wisniowego.
    Calosc posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować