Domowe słodkie ptysie z bitą śmietaną o smaku cytrynowym. Polane mleczną czekoladą , przyozdobione świeżymi truskawkami. Deser na małych i dużych łasuchów.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka wody
100g. masła 82%
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
Cytrynowa bita śmietana:
500ml. śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
15g. cukru o smaku cytrynowym
1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
200g. czekolady mlecznej
maczek mango Decorada Delecta lub dowolne cukrowe posypki
świeże truskawki do dekoracji
Ptysie z cytrynową bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:W garnku zagotować wodę z masłem.
2.Wsypać powoli mąkę ucierając lub miksując do momentu aż ciasto stanie się szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka.
Pozostawić do wystudzenia.
3.Po tym czasie zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego , lśniącego ciasta.
4.Masę wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego z dowolną końcówką. Można także kłaść ciasto łyżką.
5.Piec przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Upieczone wystudzić na kratce , przekroić na dwie części wzdłuż.
6.Cytrynowa bita śmietana: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem cytrynowym oraz cukrem pudrem.
Wlać sok z cytryny ponownie chwilkę miksować lub wymieszać łyżką.
7.Bitą śmietaną napełniać eklerki za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.
8.Polewa: Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną , zostawić do wystudzenia.
9.Polać każdego ptysia czekoladą oraz posypać maczkiem mango lub inną dowolną posypką.
Podawać udekorowane świeżymi truskawkami.
Komentarze