Ptysie z kremem budyniowym

4.5 (196 ocen)

w sam raz na Ostatnią niedzielę karnawału do kawki

Składniki:

  • Ciasto parzone:
    1 1/5 szkl. mąki,
    1 szkl. wody,
    125 g margaryny,
    4 jajka,
    szczypta soli,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    1 ½ szkl. mleka,
    ½ szkl. cukru,
    1 budyń waniliowy,
    1 kostka masła,
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ptysie z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i zrobi się kula, przekładamy do miski. 
    Do ostudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.
    Na pergaminie odrysowujemy kółka o średnicy 5 cm. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na obrysowane kółka. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ostrym nożem przecinamy ptysie.

    Krem:
    1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń rozrabiamy w pozostałym mleku, dodajemy do gotującego mleka – studzimy. Ucieramy masło dodając budyń, a na końcu sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełniamy ptysie za pomocą rękawa cukierniczego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować