Ptysie z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
W rondelku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli oraz z tłuszczem . Gdy masło się roztopi zmniejszamy gaz i jednym ruchem wsypujemy całą mąkę . Energicznie mieszamy , do czasu połączenia się składników i aż mąka zacznie zlepiać się w zbitą kulę . Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia .
Wystudzone ciasto stopniowo łączymy za pomocą miksera z całymi jajkami. Ciasto przekładamy do szprycy , rękawa cukierniczego lub po prostu łyżką nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Ciasto podczas pieczenia podwoi swoją objętość także musimy pamiętać o zachowaniu odpowiednich odległości .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15-20 minut , aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru . Przez 10 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek .
2.Krem :
Mleko , cukier , wanilię i obie mąki łączymy razem w rondelku . Wstawiamy na gaz i zagotowujemy tak jak budyń cały czas mieszając . Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Zimny rozcieramy mikserem z miękkim masłem a następnie powoli wlewamy śmietankę , w której uprzednio dokładnie rozpuszczamy kawę ( by lepiej rozpuścić kawę i wydobyć z niej więcej aromatu warto śmietankę delikatnie podgrzać ) .
Upieczone ptysie rozcinamy na połowę i wnętrze każdego wypełniamy gotowym kremem .
Komentarze