Ptysie z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ptysiowe:Margarynę pokroić na kawałki i włożyć do rondelka z wodą. Zagotować. Do gotującej się wody wsypać mąkę i energicznie mieszać aż do powstania jednolitej lśniącej masy. Zimne ciasto ucierać dodając stopniowo jajka, na końcu wsypać proszek do pieczenia. Gotowe ciasto kłaść łyżką najlepiej do lodów na kratkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach ok. 30 minut. Ciasto ma być z każdej strony brązowe. Wystudzić. Zimne przekroić na pół.
2.Farsz:Mięso pokroić na kawałki, cebulę na ósemki i zrumienić na odrobinie tłuszczu na dużym ogniu. Wystudzić. Kapustę ugotować, wystudzić. Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku. Farszem wypełnić ptysie. Podawać z czerwonym barszczem.
Porady
Zimne ptysie można podgrzać w piekarniku. Nabiorą jeszcze większej chrupkości.
Komentarze