Puchata drożdżówka z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.w misie robota drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 5 łyżek mleka letniego, nakryć talerzem i odstawić na 30 min ut do podrośnięcia
2.do zaczynu wsypać resztę mąki i cukru, sól, wbić jajka i hakiem na małych obrotach mieszać, w trakcie wlać letnie mleko ze stopioną margaryną i wyrabiać na szybszych obrotach z 5 minut, nakryć ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę
3.
forma 30x15 cm, wyłożona paierem do pieczenia, ciasto rozłożyć w blaszce
4.duże gruszki przeciąć na połowę wzdłuż, usunąć gniazdka nasienne, pokroić wzdłuż na kilka części i skórką do dołu układać w ciasto, posypać cynamonem
5.piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem
Porady
składniki temperatura pokojowa, mleko i tłuszcz letnie
Komentarze