Pudding jabłkowy

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten deser jest pyszny, wprost rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • ● 4 dag masła
    ● 17 dag bułki tartej
    ● 1 kg jabłek
    ● 14 dag cukru
    ● 1 łyżka soku z cytryny
    ● szczypta gałki muszkatołowej
    ● 1-2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pudding jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy, dodajemy
    bułkę tartą i mieszając,
    smażymy 5 minut.
  • 2. Jabłka obieramy, kroimy
    w cienkie plastry i mieszamy
    z cukrem (łyżkę odkładamy),
    sokiem z cytryny, cynamonem
    i gałką muszkatołową.
  • 3. Do naczynia żaroodpornego
    wykładamy kolejno:
    1/4 bułki, połowę jabłek, 1/4
    bułki, pozostałe jabłka
    i bułkę. Oprószamy cukrem.
  • 4. Naczynie przykrywamy
    folią aluminiową. Pieczemy
    20 minut w temp. 200 °C.
    Zdejmujemy folię i pieczemy
    kolejne 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować