Pudding ryżowy z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańczę sparz, wyszoruj, zetrzyj lub posiekaj z niej skórkę i
wyciśnij sok.
2.W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier, wrzuć ryż i wymieszaj tak, by
każde ziarenko ryżu pokryło się masłem z cukrem. Ryż zalej sokiem
wyciśniętym z pomarańczy i wymieszaj. Gdy część płynu odparuje,
dodaj mleko wymieszane z nasionkami wanilii lub esencją waniliową. Dopraw szczyptą soli, zamieszaj i gotuj do momentu aż ryż będzie prawie
miękki i kremowy.
3.Gorący pudding wymieszaj z połową skórki z pomarańczy, wymieszaj,
zawiń w koc i trzymaj w cieple przez około 10-15 minut (dzięki temu ryż
całkowicie zmięknie, jeszcze bardziej zgęstnieje i stanie się
aksamitny). Przed podaniem posyp resztą skórki pomarańczowej.
Porady
Wierzch potrawy można posypać posiekanymi orzechami.
Komentarze