Pulchne poduszeczki z białym serem

5 (151 ocen)

Kto nie lubi pysznych,puszystych drożdżowych bułeczek?Możemy je zabrać do pracy,do szkoły.Te bułeczki długo pozostają świeże.Nadziane pysznym serkiem.Zapewniam,że każdy się na nie skusi.

Składniki:

  • Rozczyn:
    10 dag drożdży świeżych
    1 łyżka cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    3 łyżki mąki tortowej

    Ciasto:
    1 kg mąki tortowej
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    15 dag masła lub margaryny
    szczypta soli
    1 szklanka ciepłego mleka

    Nadzienie serowe:
    50 dag białego sera ( ja użyłam półtłusty )
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    2 jajka
    1 budyń waniliowy
    cukier ( według uznania )

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery

Pulchne poduszeczki z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem,ciepłym mlekiem i mąką.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce,żeby wyrosły.
  • 2. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
    Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,utarte jajka,sól,roztopione masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około półtorej godziny w ciepłe miejsce,żeby podwoiło swoją objętość.
  • 3. Wszystkie składniki nadzienia ucieramy na gładką,jednolitą masę.Cukier dodajemy według uznania.
  • 4. Na stolnicy wałkujemy ciasto.Kroimy w kwadraty lub prostokąty,na każdy nakładamy porcję sera i składamy na pół zlepiając brzegi.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 5. Bułeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Z przepisu wyszło mi 6 blaszek bułeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować