pulepty w sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

tradycyjne i proste pyszne danie

  • 30 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
    średnia cebulka
    3 ząbki czosnku
    1 jajko
    2-3 łyżki bułki tartej
    łyżka pieprzu
    sól do smaku
    3 łyżki chrzanu
    łyżeczka cząbru
    pół szklanki śmietany
    łyżka mąki
    pół kostki rosołowej
    liść laurowy
    3 kulki ziela angielskiego
    łyżeczka kminku

Pulepty w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mieszamy mięso z jajkiem, bułką tartą, dodajemy sól, pieprz, cząber, posiekaną cebulkę i czosnek. mieszamy i formujemy pulpety i obtaczamy w mące. na szerokiej patelni zagotowujemy wodę z kostką rosołową i przyprawami. Wrzucamy pulpety i gotujemy ok. 20 min w zależności od wielkości pulpetów. Śmietankę zahartowujemy dodając do niej po troszkę sosu, mieszamy z chrzanem, po czym dolewamy do pulpetów i mieszamy. Dobrze smakują z kaszą jęczmienną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy