PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE CURRY (z kuskusem)

0 (0 ocen)

  • 45 min

Taki sos możecie wykorzystać również do kotletów z kurczaka – sprawdzi się znakomicie!

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * mielone mięso z indyka – 300 g
    * papryka – 0,5 szt
    * posiekana kolendra – 2 łyżki
    * żółta pasta curry – 1 łyżeczka
    * sól, pieprz – 1 szczypta
    * mąka ziemniaczana – ok. 5 łyżki

    SOS:

    * cebula – 1 szt
    * papryczka chili – 1 szt
    * czosnek – 3 ząbki
    * mleko kokosowe – 1 szkl
    * pulpa pomidorowa – 3 łyżki
    * żółta pasta curry – 3 łyżeczki
    * kurkuma – 1 łyżeczka
    * mielony kumin – 1 łyżeczka
    * mielona kolendra – 1 łyżeczka
    * sól, pieprz, imbir, cukier – do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpeciki drobiowe w sosie curry (z kuskusem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    SOS:

    Cebulę i czosnek drobno siekamy, przesmażamy na odrobinie oleju, dodajemy kolendrę, kumin, imbir, kurkumę i żółtą pastę curry.

    Cały czas mieszając wlewamy pulpę pomidorową i mleko kokosowe – gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut, doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i cukru.

    PULPECIKI:

    Do mięsa dodajemy posiekaną paprykę, kolendrę oraz pastę curry.

    Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.

    Z masy formujemy pulpeciki, obtaczamy w mące ziemniaczanej i obsmażamy, a następnie wkładamy do gotującego się sosu i dusimy jeszcze kilka minut.

    Podajemy gorące!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kolendra Kurkuma Kuskus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować