Pulpeciki mielone w sosie pomidorowym

5 (190 ocen)

  • 30 min

Szybkie w przygotowaniu, delikatne w smaku. Najlepiej smakują podane z kaszą gryczaną.

  • 30 min

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa indyczego
    1 jajko
    2 małe ząbki czosnku
    2-3 łyżki bułki tartej
    Sól do smaku
    Pieprz do smaku
    2 łyżki mocnego przecieru pomidorowego
    Pół szklanki śmietanki 30%
    1 łyżka oleju
    1-2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Pulpeciki mielone w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa wbić jajko, przecisnąć czosnek przez praskę, dodać przyprawy i bułkę tartą. Wyrobić masę mięsną, ma być zwarta.
  • 2. Z mielonego uformować małe kotleciki i obsmażyć je na patelni z każdej strony na rumiano. Z niewielką ilością tłuszczu.
  • 3. Śmietankę połączyć z przecierem pomidorowym i olejem. Podgrzać i dodać mąkę, energicznie wymieszać. Sos przelać na patelnię z podsmażonymi kotlecikami. Zagotować i gotować do zgęstnienia 2-3 minuty
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować