Pulpeciki mięsno- grzybowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kto powiedział, że klopsiki, to tylko mięsko. Doskonale smakują połączone z grzybami. Oto moja propozycja.

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dag mięsa wołowo- wieprzowego
    4 duże pieczarki
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    1 bułka kajzerka namoczona w mleku
    sól, pieprz czarny- do smaku
    masło do podsmażenia pieczarek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki mięsno- grzybowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krojenie pieczarek 1. Pieczarki obieramy, myjemy. Kroimy w drobną kosteczkę.
    Przesmażamy lekko na maśle. Studzimy.
  • przesmażanie pieczarek 2. Przesmażamy lekko na maśle. Studzimy.
  • składniki na pulpety 3. Mięso surowe mieszane, najlepiej wołowina i wieprzowina w stosunku 1:1, mielimy w maszynce.
    Mielimy także: cebulkę, czosnek.
    Bułkę moczymy w mleku na chwilkę, odciskamy. Dodajemy do mięsa i reszty składników.
    Wbijamy surowe jajko.
  • wyrobiona masa mięsno- grzybowa na pulpety 4. Wyrabiamy na gładką masę.
  • uformowane klopsiki 5. Z gotowej masy mięsno- grzybowej toczymy niewielkie kulki. Ręce przy tym moczymy w zimnej wodzie, łatwo będzie formować okrągłe kuleczki.
  • gotowanie pulpecików 6. Gotujemy wodę, solimy. Wrzucamy uformowane pulpeciki.
    Gotujemy ok. 10 min.
  • ugotowane pulpeciki 7. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • pulpeciki mięsno- grzybowe 8. Najsmaczniejszymi są gorące pulpeciki
  • podano pulpeciki, jako danie obiadowe 9. Podajemy je z ziemniakami, dowolną surówką, polane sosem, np koperkowym. Moim ulubionym.
  • pulpeciki mięsno- warzywne 10. Smacznego :)

Porady

Z tej porcji wychodzi, ok. 15 pulpecików. Ręce przy robieniu kuleczek- pulpecików, moczymy w zimnej wodzie, łatwo będzie formować okrągłe, zgrabne kuleczki. Mięso może być dowolne, także drobiowe, cielęcina. Kajzerkę można zastąpić chlebem pszennym. Pieczarki możemy w sezonie zastąpić grzybami świeżymi. Sos do pulpecików może być także: musztardowy, śmietanowy, pomidorowy, z ziołami. Według gustu. Pulpeciki możemy spożywać także z pieczywem. Z tej samej surowej masy smażę także kotleciki, które obtaczam wcześniej w bułce tartej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Mięso Pieczarki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować