Pulpeciki mięsno-ryżowe z ziołami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo aromatyczne i soczyste pulpeciki, które zasmakują także dzieciom. Mięso do ich przygotowania mielę w domu sama - wtedy są jeszcze smaczniejsze. Zwykle podaję je z makaronem, pieczonymi ziemniakami albo ciemnym pieczywem. Są doskonałe.

Składniki:

  • - 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej,
    - 10 dag ryżu,
    - 1 jajko,
    - 1/2 pęczka natki pietruszki,
    - 1 ząbek czosnku,
    - sól, pieprz,
    - zioła prowansalskie, bazylia, majeranek,
    - 0,5 l bulionu warzywnego (najlepiej domowego, ewentualnie z kostki),
    - 2 sparzone i obrane pomidory (mogą być puszki),
    - mały słoik przecieru pomidorowego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpeciki mięsno-ryżowe z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.
  • 2. Mięso wyrabiamy z ugotowanym ryżem, posiekaną pietruszką, czosnkiem i jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami do smaku. Formujemy pulpety.
  • 3. Bulion warzywny zagotowujemy za szklanką wody, wrzucamy pulpety, gotujemy przez około 10 minut. Wyjmujemy i osączamy
  • 4. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy je do bulionu, w którym gotowały się pulpety wraz z przecierem pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Sos gotujemy aż stanie się gęsty. Do gotującego się sosu wkładamy pulpety, gotujemy jeszcze przez ok. 8 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować