Pulpeciki na ostro w marchewkowym sosie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ostry smak pulpetów złagodzony słodką marchewką

  • 60 min

Składniki:

  • Na 4 porcje :
    0,5 kg mięsa mielonego
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    sól, pieprz do smaku
    kilka łyżek zimnej wody
    2-3 łyżki oleju
    2 duże marchewki
    średnia cebula
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 szklanki bulionu
    2 łyżki śmietany 18%
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy

Pulpeciki na ostro w marchewkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,jajko,bułkę tartą i przyprawy i dokładnie wyrabiamy, dolewając odrobinę wody.
    Z farszu formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażymy je na rozgrzanym oleju na rumiano.
    Zdejmujemy z patelni, a na pozostały tłuszcz wkładamy posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy, dodajemy marchewki starte na wiórki, smażymy ok. 5 minut ciągle mieszając.
    Dolewamy połowę bulionu, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut, jeśli płyn odparuje dolewamy bulion.
    Gdy marchewka jest już miękka, dodajemy przecier pomidorowy i resztę bulionu oraz śmietanę, doprawiamy do smaku solą pieprzem i papryką, dokładamy pulpeciki i dusimy jeszcze chwilę.
    Podajemy z ryżem i natką pietruszki.

Porady

Pulpety smakują również z makaronem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Marchewka Papryka Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować