Pulpeciki na ostro w marchewkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,jajko,bułkę tartą i przyprawy i dokładnie wyrabiamy, dolewając odrobinę wody.
Z farszu formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażymy je na rozgrzanym oleju na rumiano.
Zdejmujemy z patelni, a na pozostały tłuszcz wkładamy posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy, dodajemy marchewki starte na wiórki, smażymy ok. 5 minut ciągle mieszając.
Dolewamy połowę bulionu, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut, jeśli płyn odparuje dolewamy bulion.
Gdy marchewka jest już miękka, dodajemy przecier pomidorowy i resztę bulionu oraz śmietanę, doprawiamy do smaku solą pieprzem i papryką, dokładamy pulpeciki i dusimy jeszcze chwilę.
Podajemy z ryżem i natką pietruszki.
Komentarze