Pulpeciki na wesoło

5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Mojej rocznej córeczce potrawa bardzo przypadła do gustu. Dla maluszków pulpeciki, dla trochę starszych można usmażyć kotleciki.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g surowego mięsa mielonego
    marchewka
    pietruszka
    łyżeczka koperku
    ok. 5 łyżeczek kaszki manny
    2 żółtka
    woda

    Ponadto:
    ziarenka pieprzu
    papryka
    makaron spaghetti
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki na wesoło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodajemy sparzone żółtka, koperek, kaszkę mannę. Dokładnie mieszamy i formujemy pulpeciki lub kotleciki.
  • 2. Umyte warzywa kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka z wodą, gotujemy do miękkości. Następnie wkładamy pulpeciki i gotujemy pod przykryciem 30-35 minut. W tym czasie gotujemy makaron. Kiedy pulpeciki będą mięciutkie wyjmujemy na wcześniej ułożony na talerzu makaron. Całość ma przypominać dwa pisklaki w gniazdku. Z papryki wycinamy dzioby a z ziarenek pieprzu robimy oczka. Z żółtego sera wycięłam skrzydła, a za pomocą wyciskarki do czosnku zrobiłam włosy.

Porady

Bulion, w którym gotowały się pulpeciki można również zjeść jako rosołek (np. z makaronem). Starszym dzieciom możemy kotleciki usmażyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować