Bardzo sycące danie - w roli głównej oczywiście wieprzowe pulpeciki. Mięsko polane lekko słodkim sosem jest bardzo sycące. Uwielbiam takie połączenie smaków.
30 min
Składniki:
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
1 cebula
1 bułka kajzerka + mleko
2 łyżki mąki
Olej do smażenia
2 winne jabłka
2 gruszki
3-4 goździki
Przyprawy: sól, pieprz
Folia spożywcza do pieczenia
Pulpeciki wieprzowe duszone w owocach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, przełożyć do miski, dodać mielone mięso, jajko, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrobić na jednolitą masę, uformować małe kuleczki, otoczyć w mące i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią, na dno ułożyć pokrojone w plasterki 1 jabłko i 1 gruszkę. Ułożyć pulpeciki, dodać goździki, przykryć pokrojonymi w plasterki pozostałymi owocami. Zapiekać w piekarniku przez 50 minut w temp. 170 stopni. Pulpeciki przed podaniem polać powstałym sosem z dowolną surówką lub kiszonymi ogórkami.
Komentarze