Pulpeciki w czerwonym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso:
Mięso mielimy i cebulą i czosnkiem.
Bułkę moczymy w wodzie ,a gdy zmięknie dobrze odciskamy i dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy jajko i przyprawiamy solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy małe kulki na pulpety.
Wodę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i vegetą.
Gotujemy w niej pulpety około 15 minut.
2.Sos:
Pieczarki kroimy i smażymy do momentu ,aż wyparuję z patelni woda , która puszczają pieczarki podczas smażenia. Zdejmujemy z patelni, będą potrzebne nam dopiero w dalszej części gotowania.
Paprykę kroimy w drobną kostkę i smażymy, aż zmięknie, dodajemy pokrojona cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki. Przekładamy do garnka i dodajemy wcześniej usmażone pieczarki i gotujemy razem przez chwilę. Przyprawiamy według uznania solą, pieprzem ,majerankiem i bazylią.
Jeśli sos wydaje Wam się za gęsty dodajcie trochę wywaru, na którym gotowaliście pulpety.
Do sosu przekładamy ugotowane pulpety i podgotowujemy jeszcze około 5 minut.
Komentarze