Pulpeciki w kremie brukselkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja na smaczne, aromatyczne i bardzo pożywne danie - pulpeciki z szynki wieprzowej z nutą cząbru w delikatnym kremie z brukselki.

  • 60 min

Składniki:

  • PULPECIKI
    - 500 g mielonej szynki wieprzowej
    - 1 biała cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - 5 łyżek amarantusa ekspandowanego
    - 1 jajko
    - 2 łyżeczki cząbru
    - 1 łyżeczka majeranku
    - 1 łyżka sosu sojowego
    - 1 płaska łyżeczka soli
    - 1/4 łyżeczki ostrej papryki
    - pieprz
    - mąka gryczana (do obtoczenia pulpecików)
    KREM BRUKSELKOWY
    - 500 g brukselki
    - 2 białe cebule
    - 1 marchewka
    - 1 ząbek czosnku
    - 2 łyżeczki majeranku
    - 1,5 łyżeczki koperku
    - 0,5 szklanki kremowego kefiru
    - sól i pieprz
    + 1,5 l bulionu
    + olej rzepakowy (do smażenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Krem

Pulpeciki w kremie brukselkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebulka 1. Wszystkie 3 cebule kroimy w kostkę i szklimy je na oleju rzepakowym.

    * Jedną część podsmażonej cebulki dodamy do pulpecików, a drugą część do kremu.
  • uformowane pulpeciki 2. Do miski dodajemy mięso mielone, część podsmażonej cebulki, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżkę sosu sojowego, cząber, majeranek, ostrą paprykę, sól, pieprz, 5 łyżek ekspandowanego amarantusa i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy pulpeciki, które obtaczamy w mące gryczanej.
  • smażenie 3. Następnie uformowane pulpeciki podsmażamy na oleju rzepakowym.
  • Po smażeniu 4. Gdy pulpeciki się zarumienią odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i wrzucamy do 1,5 litra gotującego się bulionu.

    Gotujemy je około 20 minut, a następnie przekładamy do miseczki
  • warzywa w bulionie 5. Do bulionu, w którym gotowały się pulpety dodajemy brukselkę, pokrojoną marchewkę, podsmażoną cebulkę oraz 2 łyżeczki majeranku.
    Gotujemy wszystko do uzyskania miękkości.

    * Na pięć minut przed końcem gotowania dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • krem 6. Następnie zawartość garnka miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.

    Do powstałego kremu dodajemy 0,5 szklanki kefiru, koperek oraz pulpeciki i jeszcze raz zagotowujemy. Gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować