Pulpeciki w pikantnym sosie koperkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam pulpeciki skąpane w śmietanowym sosie koperkowym. Tym razem postanowiłam połączyć dwa rodzaje mięsa i odmienić odrobinę klasyczny sos dodając mu pikanterii. Pulpeciki są delikatne, soczyste, a wyrazisty sos dodatkowo rozpieszcza kubki smakowe.

  • 60 min

Składniki:

  • - 250 g piersi z kurczaka
    - 250 g szynki wieprzowej
    - 1 bułka
    - 1 jajko
    - mleko (do namoczenia bułki)
    - 1 cebula biała
    - 1 pęczek koperku
    - 400 ml bulionu
    - 5 łyżek śmietany
    - 1 łyżeczka mąki
    - 0,5 łyżeczki wasabi
    - szczypta chili
    - sól i pieprz
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki w pikantnym sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją delikatnie na oleju rzepakowym, a następnie studzimy. Pierś z kurczaka i szynkę mielimy w maszynce, dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę i podsmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

    Z powstałego farszu formujemy kotleciki, obtaczamy je w mące i wkładamy do gotującego się bulionu na około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pulpeciki, a do bulionu dodajemy zahartowaną śmietanę wymieszaną z mąką i wasabi, a także posiekany koperek, chili, sól oraz pieprz. Wszystko zagotowujemy, a do powstałego sosu wkładamy pulpeciki i gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Życzę smacznego! :)

Porady

Pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam kaszę bulgur oraz surówkę z pora, marchewki i jabłka ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować