Pulpeciki w sosie z brukselką

0 (0 ocen)

Mięso i jarzynka w jednym daniu

Składniki:

  • ok 60 dkg mięsa mielonego
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 jajko
    1 czerstwa bułka
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    zioła prowansalskie
    1 mały koncentrat pomidorowy
    1/2 kg brukselski
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    mąka pszenna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpeciki w sosie z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselki obrać z wierzchnich liści, naciąć głąb na krzyż i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru.
  • 2. Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko i przypraw. Wyrobić na gładką masę. Z mięsa formować kulki, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
  • 3. W garnku zagotować wodę (lub bulion) i wrzucić usmażone pulpety, podgotować 10 minut, dodać brukselkę, a następnie koncentrat pomidorowy. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością wody i dodać do sosu. Wymieszać do zgęstnienia, zagotować, doprawić do smaku. Podawać np. z kaszą jęczmienną lub makaronem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować