Pulpeciki w sosie pomidorowo - jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól i przyprawy włożyć do miski, wymieszać i dobrze wyrobić. Z mięsa formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Zagotować w garnku wodę z solą. Gotowe kulki wrzucać na wrzątek i gotować około 10 minut na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i odstawić.
2.Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce (na oczkach do tarcia ziemniaków).
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Dodać starte jabłka, chwilę smażyć na małym ogniu. Dodać sok pomidorowy, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulkę prażoną, posiekaną bazylię i tymianek, sól i przyprawy. Chwilę pogotować (często mieszać). Na koniec dodać ugotowane wcześniej pulpeciki, gotować jeszcze około 5 minut, zestawić z ognia.
Podawać z makaronem i (wedle uznania) mini mozzarellą.
Komentarze