Pulpeciki z warzywami

0 (0 ocen)

Pulpeciki przygotowałam dla 14 mies. córki. Z ziemniakami lub makaronem tworzą syty i zdrowy obiad. Gabrysia wcinała aż miło było popatrzeć :)

Składniki:

  • 150g.mięsa mielonego z indyka
    2 marchewki ( ja miałam młode)
    2 różyczki kalafiora
    1 pomidor
    5-6 gałązek natki pietruszki
    1 jajko ( małe)
    1/2 szklanki bułki tartej
    ok 1/2 łyżeczki soli (nie koniecznie)

Pulpeciki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obrać , warzywa umyć , ugotować do miękkości , osuszyć , pokroić w małą kostkę.
    Pomidora sparzyć , obrać ze skórki , pokroić także w małą kostkę.
    Natkę pietruszki posiekać drobno.
  • 2. Do mięsa mielonego dodać warzywa , natkę pietruszki oraz jajko i bułkę tartą , ew. sól.
  • pulpeciki 3. Wyrobić masę rękoma , formować w dłoniach zgrabne kulki.
  • 4. W garnku zagotować wodę , wkładać pulpeciki , gotować ok. 5 min.

Porady

Z podanych proporcji wyszło mi 7 pulpecików.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy