Pulpeciki z wykwintnym sosem słodko-kwaśnym

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Rozkosz dla podniebienia nie jednego doprowadziły do obłędu.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki pulpecików:
    0,5 kg łopatki
    1 torebka ryżu
    1 mała cebula
    2-3 łyżki kaszy mannej
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz

    Składniki na sos:
    400ml śmietany 30%
    2 łyżki przecieru pomidorowego (najlepiej pudliszki)
    2 ząbki czosnku
    sos słodko tajski
    sos chili słodko kwaśny
    sól do smaku
    (jeśli sos wyjdzie nam zbyt osty można dodać pół łyżeczki cukru)

    Sałtka:
    3 pomidory
    1 słoiczek szparagów konserwowanych
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki z wykwintnym sosem słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpeciki 1. Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie przez 10min. Odstawić do wystygnięcia. Następnie mięso mielimy przez maszynkę dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i ryż, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formujemy małe pulpeciki.
    Pulpeciki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, gotujemy 3min.
  • składniki na sos 2. Najważniejszym w tym daniu jest niebywale smaczny i aromatyczny sos.
    Do rondelka wlewamy śmietankę 30% dodajemy przecier pomidorowy i całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody( do momentu kiedy sos będzie gęsty) dodajemy sos słodko tajski i chili słodko kwaśny, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli.
  • sałatka 3. Pomidory sparzyć wrzątkiem, odczekujemy kilka minut i zdejmujemy skórkę, usuwamy łyżeczką miąższ i kroimy w kwadraciki. Szparagi kroimy w 3cm paski , łączymy składniki i doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Pulpeciki polewamy sosem i podajemy z sałatką. Życzę smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2014

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować