Pulpeciki z groszkiem i kukurydzą w sosie porowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Połączenie delikatnego sosu z mięsno-warzywnymi pulpecikami jest propozycją dobrego obiadu.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    ½ szkl. mrożonej kukurydzy
    ½ szkl. mrożonego groszku
    2 jajka
    1 por
    2 średnie cebule (biała i czerwona)
    150 ml śmietany kwaśnej
    1 łyżka mąki
    2 łyżki bułki tartej
    1 kostka mięsna
    Sól, pieprz
    1 płaska łyżeczka majeranku

Pulpeciki z groszkiem i kukurydzą w sosie porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę i groszek gotujemy w osobnych rondelkach z dodatkiem soli i cukru. Po ugotowaniu dodajemy do mięsa. Mieszamy. Wbijamy dwa jajka, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy solą oraz pieprzem, a także płaską łyżeczką majeranku. Dobrze wyrabiamy. Następnie formujemy mokrymi dłońmi okrągłe niewielkie pulpeciki.
  • 2. Por myjemy i kroimy w talarki. Cebulę kroimy w piórka i razem z porem przysmażamy w głębokiej patelni. Do patelni wlewamy 1 l bulionu, wkładamy pulpeciki i gotujemy do momentu ich wypłynięcie. Śmietanę wymieszać z ½ szkl. wywaru i mąką. Wlać do bulionu z pulpecikami. Mieszać aż sos lekko zgęstnieje.
  • 3. Podawać np. z kaszą gryczaną lub ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy