Pulpeciki z groszkiem i kukurydzą w sosie porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kukurydzę i groszek gotujemy w osobnych rondelkach z dodatkiem soli i cukru. Po ugotowaniu dodajemy do mięsa. Mieszamy. Wbijamy dwa jajka, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy solą oraz pieprzem, a także płaską łyżeczką majeranku. Dobrze wyrabiamy. Następnie formujemy mokrymi dłońmi okrągłe niewielkie pulpeciki.
2.Por myjemy i kroimy w talarki. Cebulę kroimy w piórka i razem z porem przysmażamy w głębokiej patelni. Do patelni wlewamy 1 l bulionu, wkładamy pulpeciki i gotujemy do momentu ich wypłynięcie. Śmietanę wymieszać z ½ szkl. wywaru i mąką. Wlać do bulionu z pulpecikami. Mieszać aż sos lekko zgęstnieje.
Komentarze