Pulpeciki z indyka z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

Pyszne, proste, szybkie danie, które zawsze się sprawdza

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
    - 25 g suszonych pomidorów w kostce ( Skworcu )
    - 1 jajko
    - łyżka ziół prowansalskich
    - 50g płatków owsianych ( nie błyskawicznych)
    - sól, pieprz, natka pietruszki do smaku
    - ew. bułka tarta
    - olej do smażenia
    Sos pomidorowy
    - mały przecier pomidorowy
    - puszka pomidorów lub 2 duże starte
    - 2 ząbki duże czosnku
    - mleka tak oko :) ok. 100 ml.
    - łyżka masła
    - ulubione zioła, sol, pieprz;
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki z indyka z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wkładamy do miski. Płatki owsiane miksujemy na gładką mąkę i dodajemy do mięsa, Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, które obsmażamy na rozgrzanym oleju, po czym zdejmujemy z ognia.
    Na patelni rozpuszczamy masło, kiedy będzie gorące wrzucamy przecier pomidorowy na to wlewamy mleko, można oczywiście więcej to zależy jak pomidorowy lubicie sos. Następnie czekamy parę chwil aż brzegi sosu będą się robić brązowe. Wtedy dodajemy czosnek, pomidory, sól, pieprz, w moim przypadku bazylia i czasem szczypiorek i chwilę jeszcze smażymy. Kiedy zioła i czosnek oddadzą co mają najlepsze do sosu wrzucamy pulpeciki, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować